Ozon jako nejsilnější dostupný oxidant působí na bakterie a viry mimořádně účinně. Neexistuje žádná bakterie ani plíseň, které by odolaly ozónu. (v závislosti na koncentraci, teplotě a atmosférickém tlaku) Je to mnohem účinnější metoda než použití chloru, které závisí na difůzi do protoplazmy buňky a pasivování enzymů. Desinfekční vlastnosti jsou udávány likvidací nejrezistentnějšího Echoviru-12 do 12 minut. Použité koncentrace jsou o řád nižší, než je toxicita pro živé buňky. Sterilizace a dezinfekce je nezávislá na přítomnosti amoniaku (NH3) a není ovlivněna hodnotou pH na rozdíl od chlóru. Mikroorganismy, které jsou za normálních podmínek rezistentní vůči chlóru nebo potřebují hodiny kontaktního času, jsou zničeny ozónem během několika sekund.

- Spóry mikromycet jsou závažnými alergeny ve vnitřním ovzduší budov. V závislosti na koncentraci spor plísní v ovzduší může dojít k alergickému onemocnění včetně astma bronchiale. Alergie na plísně je častá především u dětí. Mezi atopiky je 20–30 % alergických na plísně.
- I když toxinogenní mikromycety a mykotoxiny (sekundární metabolity plísně) působí především v potravinách a jsou příčinou tzv. dietární expozice, některé spóry plísní obsahují také mykotoxiny. Mykotoxiny patří mezi nízkomolekulární neproteinové komponenty, produkované myceliem. Mohou vyvolat akutní toxickou reakci a vykazují mutagenní, teratogenní, karcinogenní a estrogenní efekt.
- Při růstu plísně se do ovzduší produkují těkavé organické látky, některé z nich může člověk vnímat jako tzv. plísňový zápach. Tyto látky mimo jiné mohou poškozovat sliznice dýchacích cest, dráždit oči, v nose a krku, způsobit bolesti hlavy a podráždění pokožky.
- Plísně mohou poškozovat zdraví i tak, že způsobují mykotická onemocnění. Plísně v bytech nejsou v běžných podmínkách příčinami vzniku mykotických onemocnění.
Plísně se rozmnožují rozrůstáním mycelia a sporami. Spory jsou rozmnožovacím útvarem plísně. Po dopadu spory na vlhké místo s živinami začne spora plísně klíčit, poté roste a vytváří reprodukční orgány. Z nich jsou do okolního prostředí uvolňovány zralé spory. Ty jsou velmi malé a lehké a tak jsou unášeny vzduchem na velké vzdálenosti. Vysoké koncentrace spor plísně v ovzduší jsou pro zdraví člověka nebezpečné, protože může dojít ke vzniku alergického onemocnění včetně astma bronchiale. Alergie ovlivňuje průběh řady infekčních onemocnění. Obecně lze říci, že alergici jsou k infekcím vnímavější a infekce u nich mohou mít těžší průběh. Plísně mohou poškozovat zdraví člověka i jinými způsoby. Některé druhy plísně mohou způsobit i velmi závažná onemocnění, např. po vdechnutí spor patogenních druhů plísní mohou v tělních orgánech spory vyklíčit a růst, což se projeví orgánovými mykózami. Rozvoj těchto patogenních druhů může vyvolávat i na povrchu těla různá kožní onemocnění, záněty oční rohovky a další.
narušení bílkovinného obalu a tím k destrukci viru. Dosud nebylo nalezeno antibiotikum, které by bylo účinné v celé oblasti virů. Existují indikace, že viry DNA, jako např. „Herpes“, jsou zahrnuty v lidské rakovině, protože organizují genetický materiál hostitelské buňky, aby vyprodukovaly nové viry. Ozon ničí viry ve vzduchu již od velmi nízkých koncetrací.DÁVKOVÁNÍ OZONU NA ZNIČENÍ BAKTERIÍ A VIRŮ
| Mikroorganismus | Dávkovaní ozonu |
| Aspergillus | 1,5–2 mg/l |
| Bacillus cereus | 0,2 mg/l po dobu 30 sekund |
| Bacillus subtilis | 0,1 mg/l po dobu 33 minut |
| Cladosporium | 0,1 mg/l po dobu 12,1 minuty |
| Clostridium botulinum | 0,4–0,5 mg/l |
| Tyfus abdomanalis | 1,5–2 mg/l |
| Enteric virus | 4,1 mg/l po dobu 29 minut v surové odpadní vodě |
| Escherichia coli (v čisté vodě) | 0,25 mg/l po dobu 1,6 minuty |
| Escherichia coli (v odpadní vodě) | 2,2 mg/l po dobu 19 minut |
| Herpes virus | 0,1–0,8 mg/l po dobu 30 sekund |
| Legionella pneumophila | 0,32 mg/l po dobu 30 minut v destilované vodě |
| Mucor piriformis | 3,8 mg/l po dobu 2 minuty |
| Mycobacterium forutum | 0,25 mg/l po dobu 1,6 minuty ve vodě |
| Phytophthora parasitica | 3,8 mg/l po dobu 2 minuty |
| Pseudomonas bakterie | 0,1 mg/l |
| Salmonella typhimurium | 0,25 mg/l po dobu 1,67 minuty ve vodě |
| Stafylokoky | 1,5–2 mg/l |
| Streptococcus bakterie | 0,2 mg/l po dobu 30 sekund |